Tiepies thuisonderwijs Thema idee: Feest!

FEEST

Wat heb ik leuke dingen langs zien komen en velen het bericht zien liken.

Ik ben heel erg benieuwd naar de verhalen en foto’s. Via de #samenmakenweerwatvan kun je een en ander delen.

Ook hier is het in de smaak gevallen.

We hebben hard gebrainstormd, geknutseld voor de ouderen, met Kapla gebouwd, de routes uitgestippeld, een a-z gemaakt, onze knuffels verzorgd en daarnaast op Gynzy/Snappet gewerkt.

Bij de action had ik voor iedereen een map gekocht om hun gemaakte werk in te stoppen, klei voor de aankomende opdrachten, een timertje, papier enzovoorts. Genoeg om de komende weken door de komen.

Het thema voor dit keer is: FEEST

Mijn oudste zoon wordt vandaag 11🎉 Om dit niet zomaar voorbij te laten gaan nu alles even anders loopt dat gehoopt maken we er gewoon iets van.

Mijn kinderen zijn (vandaag) 11-8-6 jaar. Ik probeer een combi te maken zodat ze allemaal mee kunnen doen. Vis er vooral uit wat je kunt gebruiken.

Na het ontbijt en het feestje gaan we starten met:

* Welke feesten kennen we eigenlijk?

* In welke maanden vallen deze feesten? En welke kwartalen?

* Vieren ze deze feesten in alle landen of alleen in een bepaald land/ werelddeel?

* Maak hier een muurkrant, Mindmap, Scrapbook, Lapbook, PowerPoint, Kahootquiz van. Voordeel van dat laatste is dat andere kinderen of opa’s en oma’s op afstand jouw quiz ook kunnen spelen.

* Knutsel eigen slingers. Ook al hebben jullie vandaag misschien geen feest: SLINGERS ZIJN ALTIJD EEN GOED IDEE! 🤗

* Speel feestspelletjes:

-Bouw een parcours met Kapla of Duplo. Ga met een rietje en een pingpongballetje het parcours af. Hoeveel tijd kost dit je om van begin tot eind te komen? Techniek, samenwerken, tijdspad, spel en beweging, omgaan met winnen of verlies. Er zitten meerdere doelen achter.

Koekhappen in de pauze. Lekker aan de waslijn met een touwtje buiten. Concentratie en aandacht richten.

Spijkerpoepen. Aandacht richten en houden bij je spijker.

Just Dance als beweging tussendoor (Zie YouTube) en gezellig zingen van (verjaardags) liedjes.

Verstop het cadeauspel. Vroeger hadden we zo’n spel dat Nijntje riep: “Ik ben verstopt” Zoeken, zoeken, zoeken. Hilarisch vonden ze dat. Dit kan ook met een tikkend eierwekkertje. Ze hoeven alleen maar heel goed te luisteren en te zoeken.

* Vraagsleutel Het antwoord is Kerstmis. Welke vragen kunnen jullie allemaal bedenken?

* Ballonnen zijn om alles te versieren in huis. Waar kun je ballonnen nog meer voor gebruiken? Bedenk zoveel mogelijk dingen.

* Kies de leukste uit en werk dit uit. Als je ballonnen in huis hebt natuurlijk.

* Maak een eigen doolhof. “Hoe komt de jarige bij de taart?” Dit kun je op papier laten maken maar natuurlijk ook met stoepkrijt buiten. Laat ze het tekenen en ga als het klaar is zelf het parcours lopen. (Of andersom 😂)

* Restaurant: De jarige hier mag kiezen wat we gaan eten. Maak samen een lijstje met benodigdheden voor het menu. Maak samen een menukaart, denk de tafel als een restaurant met echte wijnglazen enzo en maak er een feestmaal van. Hier hoeven ze niet eens jarig voor te zijn, het spelen van restaurantje vinden ze al geweldig.

* Maak een speurtocht. Volg de pijlen (stoepkrijt) voer de (geschreven) opdrachten uit en vind je weg. Leuk ook voor de buurkinderen die geheid de pijlen ook zullen gaan volgen.

* Bak iets lekkers. Recept lezen en uitvoeren is zeker rekenen en begrijpend lezen 🙂

* Heb je meerdere kinderen? Speel Party en co.

* Laat ze iets knutselen voor een aanstaande jarige.

* Houd een theeparty met knuffels en poppen. Wie komen er allemaal op je feestje? Maak uitnodigingen en laat ze hun spel uitspelen met hun poppen.

* Via de bijlesmeester en via wijzerdoordebasisschool kun je ook werkbladen printen om ze gerichter met rekenen en taal aan de slag te laten gaan. Ook Yurls kun je printen in diverse thema’s. Hele leuke boekjes vindt mijn jongste.

* Laat ze een caketje, peperkoekje versieren met iets lekkers. Laat ze hier vormpjes uit halen (als je koekjesvormpjes in huis hebt)

Ik zou het leuk vinden om wat foto’s langs te zien komen. Je mag ze delen via de #samenmakenweerwatvan of me mailen info@tiepiesik.nl dan post ik ze.

Ik wens jullie een hele fijne “feestdag” toe.

Mocht je een thema hebben wat je leuk lijkt om ideeën over te krijgen, Laat maar weten!

ZORG

De scholen zijn dicht, de opvang is dicht. We werken massaal thuis en gaan ook massaal op zoek naar wat te doen met de kinderen.

Veel ouders zien hier tegenop.

Op de scholen en opvang wordt hard gewerkt om dit allemaal mee in goede banen te leiden. Vanaf morgen zullen er veel scholen met een plan komen om alsnog de lesstof (op een creatieve manier) aan te bieden.

Ik ben zo super trots op deze beroepsgroep evenals op al het zorgpersoneel. 🙏🏻

16 maart start de week van Zorg en welzijn. Wat bijzonder nu… Helaas zijn alle evenementen omtrent hierom afgelast maar hieronder tips om te doen bij dit onderwerp.

Je zorgt goed voor het welzijn van je kinderen door ze een structuur aan de bieden in hun week. Door een planning met ze te maken of activiteiten te doen krijg ook jij je handen iets meer vrij om toch aan werk toe te komen. Win win.

Hieronder diverse ideeën voor jong en oud.

* Wat is zorg? Brainstorm hier samen even over.

* Welke beroepen in de zorg kennen jullie? Noteer zoveel mogelijk woorden die in jullie opkomen. Doe dit samen. Soms hebben ze wat stimulans nodig om verder na te denken.

* Bedenk zoveel mogelijk woorden waar het woord -zorg- in voorkomt. (Zorgboerderij, verzorger, bezorgservice ;), mantelzorg)

* Wie werken er in en om (bijvoorbeeld) een ziekenhuis? Laat ze wederom noteren en nadenken.

* Hoe ver is het ziekenhuis van je huis vandaan? (Km, tijd, te voet, met de fiets/auto)

* Ontwerp een ziekenhuis, brandweerauto, politieuniform enz. met teken/knutselmateriaal of laat ze dit vouwen met vouwblaadjes.

* Maak een kaart voor een ziek iemand of voor iemand die in de zorg werkt. Deze kun je zelfs versturen. Loop samen even naar de brievenbus.

* Ga met verband en pleisters aan de slag? Hoe kun je je knuffel/pop verzorgen?

* Zorg goed voor jezelf en ga even lekker naar buiten. Goed voor ons welzijn. Denk wel aan de richtlijn van het RIVM.

* Bouw met Kapla een ziekenhuis, GGD, verzorgingshuis na. Denk ook aan de parkeerplaatsen voor de auto’s.

* Kijk op school tv naar een filmpje over de zorg.

* Ontspan even en lees lekker een boek.

* Zorg tussendoor voor jezelf door te eten, drinken. Wie weet kun je ook samen vast nadenken over het avondeten en kunnen de kinderen je helpen bij het schillen van de aardappels?

* Bedenk met alle letters van het alfabet iets wat met zorg te maken heeft. A= apotheek B=brancard C=vitamineC enz.

* Laat ze een eigen woordzoeker maken of een ander spelletje.

* Spreek met ze af hoe lang ze op de IPad of tv mogen ter ontspanning. Wellicht hebben ze een inlogcode voor Gynzy en kunnen ze aan de slag hierin.

Ik hoop dat ik je op wat ideeën heb gebracht om deze dag vorm te geven. Na deze dag zullen de scholen meer duidelijkheid geven over het programma. Ik probeer zoveel mogelijk van dit soort ideeën te posten zodat je ook hier inspiratie op kunt doen.