Tekening van de monnik

Een rijke man, die enorm gek op katten was, vroeg een beroemde monnik om een kat te tekenen voor hem. De monnik nam de opdracht aan en vroeg de man om na drie maanden terug te komen.

Drie maanden later stond de man ongeduldig op de stoep, maar de tekening was helaas nog niet klaar. Hij werd gevraagd om later terug te komen. Maar iedere drie maanden als de man kwam, kreeg hij hetzelfde antwoord: het is nog niet klaar, kom over drie maanden maar terug.

Na ruim een jaar vroeg de inmiddels ongeduldige man opnieuw of de tekening dan eindelijk klaar was. De monnik pakte zwijgend zijn beste potlood en tekende heel vlot en met vloeiende bewegingen de allermooiste kat die de rijke man ooit gezien had.

In eerste instantie was de man dolgelukkig met deze schitterende tekening. Maar al snel daarna werd hij boos. “Je tekende deze prachtige kat in nog geen minuut”, riep hij geïrriteerd uit. “Waarom heb je me dan meer dan een jaar laten wachten?”

Zonder iets te zeggen liep de monnik naar een grote houten kast. Zodra hij de grote deur open trok vielen daaruit duizenden tekeningen van een kat…

De rijke man begreep: Zij die iets eenvoudig doen lijken, hebben er meestal hard en lang voor gewerkt.

En zo is het. Ook met jouw held. Want zelfs de grootste ‘natuurtalenten’ moeten voor meesterschap nog enorm veel oefenen!

Deze blog verscheen als column in Gifted@248 (Lente 2016), een magazine van 248Media