Meivakantie activiteiten in Coronatijd

Mei(Corona)vakantie

Vanaf volgende week start de meivakantie. Voor sommige scholen is deze inmiddels zelfs al gestart.

Na alle weken van hard (thuis) werken/ onderwijs heeft iedereen wel even een adempauze verdiend.

Tja, en dan komt de vraag: “Wat gaan we in onze Staycation toch allemaal doen?”

Daar heb ik over nagedacht en wil ik ook met jullie delen zodat ook jullie wat ideeën hebben om te gaan doen.

——————————————————————————————————–

1 Maak een beweegparcours met stoepkrijt.

2 Stel samen een menu samen, maak een menu kaart, dek de tafel zoals in een restaurant. Kook en bak gezellig samen en klaar voor het chique diner.

3 Maak een eigen Casino:

•Balletje balletje• 21 oftwel Black jack• Hoger/lager• Rood of zwart• Gooi geen 7• Het spelletje grijpen. Dit kun je ook met gewone speelkaarten doen.

Kies bijvoorbeeld de getallen 3-4-5-6 uit. Geef iedereen 6 kaarten. 2 blufkaarten en 4 mix kaarten. Schuif de kaarten door.

Heb je 4 dezelfde dan pak je zo snel mogelijk de beker.• Voor ieder spel kunnen ze inzetten en hun inzet terug verdienen. • Een glas Champagne (Ranja) erbij, deftige kleren aan, fishes en spelen maar.

4 Bak een lekkere taart. Breng ook een heerlijk stukje naar opa, oma, vriendin of de buurvrouw.

5 Heb je een groot effen gekleurd doek? (Hoeft niet per se groen te zijn) Hang deze op en maak er foto’s bij. Je kunt naar alle plekken in de wereld in allerlei outfits. Bewerk de foto’s met de app: Greenscreen. Plezier gegarandeerd.

6 Houd een waterballonnen gevecht samen met je kinderen. Vooral dat je meedoet als ouder is al een heel groot feest.

7 Maak een sjoelbak met tape en waxinelichtjes. Lekker hoofdrekenen maar…

8 Maak een speurtocht door de wijk. Dit kan met stoepkrijt en opdrachten daaraan gekoppeld maar ook middels opdracht kaartjes die ze moeten volgen of ze maken een heuse eigen toch door foto’s te maken.

9 Bioscoopje in eigen huis. Lekker met eigen gemaakte popcorn, samen onder een dekentje. Via Pathé thuis kun je nu gratis films kijken. Je kunt ook Bij Disneychannel 8 dagen een gratis abonnement afsluiten.

10 Via Google kun je allerlei dieren je woonkamer inhalen. Tijger 3D

Maak hier foto’s van.

(Foto van internet)

11 Hutten bouwen is ook altijd super leuk. Neem doeken en dekens mee naar het bos, bouw met takken. Of maak een hut van stoelen, tafels en het droogrek.

12 Maak een doolhof in je eigen tuin. Middels draden te spannen. Je kunt ook een soort web maken waar ze doorheen moeten kruipen zonder dat ze de draden aan mogen raken.

 (foto van internet) 

13 Voetje van de vloer. Geef de kinderen een aantal voorwerpen die ze van de ene kant van de tuin (of woonkamer) naar de andere kant moeten zien te krijgen zonder dat ze de vloer aan mogen raken. Denk aan een stoel, een houten plank enz. In hoeveel tijd lukt het ze dit? Alleen, samen, in wedstrijdvorm. Je kunt er diverse vormen van maken.

14 Houd samen een poetsdag. Lekker helpen en soppen. Vraag wat ze een leuk klusje lijkt. Mijn middelste wil heeeel graag de WC poetsen, dat vindt hij leuk. Wellicht heb jij ook wel zo’n fanatiekeling ?

15 Houd een disco avond. Maak samen een playlistwat ze leuk lijkt. Desnoods met Youtube erbij zodat ze een lichtshow erbij hebben of met je eigen discobollen.

16 Schrijf een mooie brief, maak een mooie tekening voor iemand die je hiermee heel blij wilt maken.

17 Houd een modeshow. Maak je kleding van WC papier, kranten, aluminiumfolie en show dit aan elkaar.

18 Ga lekker schilderen. Maak een mooi schilderij! Een groepswerk of ieder een eigen doek.

19 Blik gooien maar dan in de variant met WC rollen.

 (foto van internet) 

20 Houd een sport en spelmiddag. Je kunt een circuit maken met een aantal van onderstaande opdrachten. Maak hierbij een puntentelling blad en je ben lekker met elkaar in beweging.

21 De kinderen zijn de baas. De hele dag mogen ze bepalen wat er gegeten wordt, wat ze aanhebben enzovoorts.

22 Geef elkaar een massage. Lekker een tutuurtje met elkaar en daarna een lekkere massage aan elkaar of aan de kinderen. Lekker muziekje op, geurtje erbij en klaar!

23 Ken je de oud Hollansche spelen nog? Spijkerpoepen, koekhappen. Kennen jouw kinderen dit ook nog? Laat het ze ervaren.

24 Speel een lekker spelletje Bingo. Je hebt vast nog wel kleine prijsjes in huis liggen. Vooral het winnen van prijsjes maakt ze extra gemotiveerd.

25 Darten maar dan anders. Teken met stoepkrijt cirkels op de muur. Geef iedere cirkel een getal (aantal punten dat verdiend kan worden) Laat de kinderen met een tennisbal punten halen.

26 Spelletjes middag van alle spelletjes die je in huis hebt liggen.

27 Puzzelen. Gooi een aantal puzzels door elkaar, laat ze een puzzel op de kop maken, of als je een uitdagende puzzel hebt van meerdere stukjes, laat ze die maken.

29 Speel een estafettespel op straat. Neem hiervoor een mand met (oude) kleren, gekke hoedjes enz. Laat ze aan beide kanten van de straat iets aantrekken. Wie heeft als eerste zijn mand leeg en alle kleren aan?

30 Karaoke: Op Youtube kun je veel liedjes vinden in Karaoke Versie. Even lekker los met elkaar.

31 Tafeltennis. Heb je al batjes in huis? Zo nee, bij de Action kun je voor een paar euro een setje halen. Span een draad of doek over je tuintafel en laat ze lekker tennissen tegen elkaar.

32 Op een regenachtige dag kun je met ze gaan programmeren. Dit kan op de computer met Scratch of je laat ze kaartjes maken om elkaar te programmeren. Op ieder kaartje noteren ze een handeling. Deze laten ze aan elkaar zien en op deze manier kunnen ze elkaar in beweging krijgen. Hilarisch om dit te doen middels een boterham smeren.

33 Maak je eigen blote voetenpad. Zoals hieronder in bakken maar hoeft niet.

 (foto van internet) 

34 Maak een eigen escaperoom of laat ze er 1 voor jou maken. Een hele leuke activiteit om middag vullend bezig te zijn en heel goed om bepaalde vaardigheden te trainen. Vooruitdenken, plannen, flexibel zijn, tijd eraan koppelen, samenwerken, creatief denken enz. Heb je geen zin een eigen escaperoom te bedenken? Online kun je ook diverse escaperooms oplossen.

35 Schrijf een eigen vakantie lied. Zoek een nummer uit wat je heel leuk vindt allemaal en ga samen de tekst aanpassen naar een tekst die bij jullie past.

36 Op Koningsdag hangen veel mensen vaak de vlag uit. Gezien Koningsdag dit jaar anders is mag die vlag er ook wel eens anders uitzien. Neem een oud laken en laat de kinderen een nieuwe vlag ontwerpen.

37 Veel mensen gaan met Koningsdag naar een slingermarkt. Ook dat is nu allemaal een beetje anders. Kunnen jullie een mooie slinger maken en ontwerpen voor iemand die je er heel blij mee kan maken?

39 Lekker kleien; Bij Action verkopen ze pakjes witte klei die binnen een dag hard is. Hele fijne kneedbare klei voor een laag prijsje. Super leuk om even mee bezig te zijn en na drogen, te beschilderen. Je kunt ook zelf met huis-tuin-keukenspullen een soort klei maken nl. Brooddeeg. Even in de oven en ook dit kun je lekker beschilderen of versieren.

 (Foto van internet) 

40 Kamperen: Heb je nog een tentje in je schuur of op zolder liggen? Zet deze bij goed weer in je achtertuin op. Of is het zo klein, zet het op de slaapkamer op. Lekker logeren in de tent in je eigen kamer.

41 Ga een nachtje met z’n allen beneden in de woonkamer slapen. Alle matrassen naar beneden en slapen maar. ZZZZ

42 Hopelijk wordt het zo’n lekker weer dat je lekker het zwembad op kunt zetten in je tuin. Maak er iets speciaals van door vlaggetjes op te hangen, een muziekje, “smootiecocktail” een eigen feest in je eigen zwembad.

43 Ga lekker gourmetten, pizzaretten, bakplaten.Laat ze het allemaal mee snijden, deeg maken enz.

 (foto van internet) 

44 Knippen en plakken uit oude tijdschriften en laat ze een mooie collage maken of laat ze er een gek werk van maken. Knip bijvoorbeeld een hoofd uit en laat ze van een andere foto de oren/ ogen/ mond knippen en vorm dit tot een nieuw mens.

45 Speel een potje flesvoetbal.

(foto van internet)

46 Ken je het spel kantje butsen, stoepranden, randje gooien van vroeger nog? Probeer de bal op elkaars trottoir te gooien.

47 Zo ook landen spel, stand en de bal.

48 Vroeger gooiden we ook met een tennisbal tegen de muur. Je moet proberen om tot 10 te komen. Ieder cijfer stond voor een bepaalde handeling maar ook hoe vaak je deze handeling moest doen. Bijv. 1: klap in de handen. Je gooit de bal, klapt in je handen en je moet de bal weer vangen. 2 laat de bal 1 keer stuiteren en probeer de bal te vangen. Hoe ver kom je? (Ik ben de naam vergeten van dit spel. Tja meer dan 30 jaar geleden he?) ☹

49 Modeshow maar dan van oude kleren. Hier noemen we het modeshow als we met elkaar de kledingkast uit gaan zoeken en kleren die niet meer passen gaan sorteren. We bedenken altijd waar en wie we blij kunnen maken met de kleren en hebben even 1-1 een momentje samen.

50 Buikschuiven. Heb je nog een (oud) zeil of tafelzeil in de schuur liggen? Bestrooi deze met groene zeep en water. Lekker glijden… Wij hebben als voordeel dat we een grasveld voor de deur hebben liggen want een aanloopje is wel gewenst voor de grotere kinderen. Heb je een glijbaan in de tuin? Leg deze eronder en laat ze nog even op de billen doorglijden. Succes verzekerd!

 (foto van internet)

51 Heb je een vuurkorf? Maak een gezellig kampvuuravondje met liedjes en Marshmallows. Even insmeren tegen de muggen en smullen maar…

52 Houd een Nerfgevecht. Heb je deze geen? Een andere tip uit de oude doos…Vroeger schoten we met besjes of eigen gevouwen pijltjes met een eigen versierde “teut” (PVC buis) Super trots waren we op onze eigen “teut”.

53 Maak zelf ijsjes. Of lekker cola ijsblokjes. In het ijsblokjesvormpje giet je cola. Laat deze hard worden in de vriezer. Echt een feestje!

54 Ga lekker picknicken. Maak een mandje vol lekkers, neem wat te spelen mee en ga lekker relax knabbelen en spelen.

55 Wellicht heb je nog wel wat hout in de schuur liggen. Laat ze lekker met hamers en spijkers aan de gang gaan. Lekker timmeren maar…

57 Heb je nog een vishengel of kun je die ergens lenen? Ga lekker naar de waterkant met een picknickmandje en ga lekker vissen of met een schepnetje waterdiertjes vangen.

58 Kleine diertjes zijn altijd wel een succes. Ga met een speurkaart op zoek naar verschillende diertjes die je tegenkomt of vang ze in een potje. Kinderen doen dat heel graag, ik vind het een beetje zielig ?

59 Over de speurkaarten gesproken. Op internet kun je veel kaarten vinden. Planten, bomen, dieren. Er is van alles te vinden en bespeuren in de natuur. Print een kaart uit en ga op zoek!

60 En vergeet vooral niet te relaxen. Lekker een boekje lezen, heerlijk van het zonnetje genieten en doe vooral ook helemaal niks. Het is toch ook lekker vakantie. Maak er iets van allemaal, blijf gezond, geniet van elkaar en maak er ondanks de Crisis toch een tijd van om nooit meer te vergeten!